torsdag 9 september 2010

Sånt som tar skruv eller är nåt att hänga upp sig på...

Skillnaden mellan en skruv och en krok är att man har mer användning av skruven... 
Kan tyckas självklart men om man överför liknelsen till årets valdebatt så blir det riktigt tydligt(tycker jag). En skruv får stå för det som sätter sig fast, det som bygger upp och ihop, det som tar skruv och ibland det som är riktigt skruvat. Vi kan ta Lars Ohlys inlägg om amningspumpar som exempel här. Det grundar sig på att man är för något, man vill förändring. I det här fallet rör det föräldraförsäkringen. Skruvat eller inte.


En krok däremot är något att hänga saker på. Punkt. Man kan visserligen hänga många olika saker på en krok, men den är ändå alltid en slags upphängningsanordning. I den här liknelsen får kroken stå för "något att hänga upp sig på". Detta fenomen uppstår särskilt när man ska ta hem billiga politiska poänger från nån annan. Då hämtar man den gamla skåpmaten,sånt man hakat upp sig på en längre tid, och så serverar man den i samma kärl gång på gång. Typ skattesänkningar nedrörda i rutavdragens bunkar.


Kanske är det så att både skruvar och krokar behövs, men jag skulle vilja se lite mer oförutsägbarhet i debatten. Mer som tar skruv, mer som visar att det gör skillnad vad jag röstar på den 19:e september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar