fredag 10 september 2010

Att ställa sig över svensk lag i diskrimineringsfrågor


"Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering av studenter, barn och elever som har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller i vissa fall ålder.
All utbildning, undervisning och pedagogisk verksamhet i organiserad form omfattas av diskrimineringsförbudet. Det innebär bland annat förskolor, skolbarnsomsorg, grund- och gymnasieskolor, eftergymnasiala utbildningar, studieförbund, folkhögskolor, uppdragsutbildningar, militära utbildningar och högskoleutbildningar.
Den som är huvudman för en utbildning är ansvarig för att diskriminering och trakasserier inte förekommer på utbildningen.
Diskrimineringsombudsmannen (DO) ska se till att diskrimineringslagen följs.
Det är viktigt att du som är utbildningsanordnare har god kunskap om vilka skyldigheter lagen medför. Därför kan du vända dig till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för rådgivning så att du inte riskerar att diskriminera någon."
"En arbetsgivare får inte diskriminera eller trakassera någon på jobbet.
Det är alltid arbetsgivaren som är ansvarig för att diskriminering eller trakasserier inte förekommer på arbetsplatsen. Personer som har en arbetsledande ställning på arbetsplatsen får inte diskriminera, exempelvis en vd, en personalchef eller en enhetschef.
Det är också arbetsgivarens skyldighet att se till att trakasserier mellan till exempel arbetstagare inte sker på arbetsplatsen. Förekommer det trakasserier ska arbetsgivaren utreda och sätta stopp för dem.
De som skyddas mot diskriminering på arbetsplatsen är anställda, arbetssökande, praktikanter och prao-elever. Även inhyrd och inlånad arbetskraft har ett skydd mot diskriminering." Från DO´s Webplats, www.do.se



Efter att ha tagit del av senaste uttalandet från Svenska Missionskyrkans kyrkostyrelse i tidningen Sändaren genom bloggar och facebook-uppdateringar, kände jag mig nödgad att ta mig en titt på DO´s webplats.

Det saken gäller är ett uppskjutande av ett beslut rörande ordination av homosexuella pastorer och diakoner. Man hänvisar till att det inte vore meningsfullt att ta ett eget beslut i frågan nu när man står så nära bildandet av "Gemensam framtid" som är ett samgående mellan tre samfund.

Vad man säger är alltså att man tills vidare står över svensk lag när det gäller frågor om utbildning och ordination, anställning?

Vad jag förstått är frågan om homosexuella pastorer och diakoner mer laddad än frågan om vigsel mellan två personer av samma kön. Där har man lämnat det avgörande beslutet till varje enskild församling.

Skulle gärna se att man från Svenska Missionskyrkan sida informerar om vem som inte behöver göra sig besväret att söka till pastors- eller diakonutbildningen i sin folder"Vill du bli... pastor, diakon eller missionär?" http://www.missionskyrkan.se/upload/3115/pastor-diakon-mission09-enkelsidig.pdf
Det enda som står är att man prövar kallelse och lämplighet för uppgiften i en särskild antagningsnämnd. Man avdramatiserar kallelsen men nämner inget om vad som skulle kunna kvalificera för olämplighet. 

3 kommentarer:

  1. Toppenbra att du börjat blogga Anna-Karin, dina tankar behövs i bloggosfären! Kram!

    SvaraRadera
  2. Tack för uppmuntran! Men det är nåt vajko med klockslagen...

    SvaraRadera
  3. Äh, spelar ingen roll... vi e tidlösa :-)
    Förresten det verkar inte gå att kommentera här om man inte har konto. Kan du hitta och aktivera anonymknappen, säkerhetsfunktionen kan du ju ha kvar ändå.

    SvaraRadera